HOCALI KATLİAMI HAKKINDA ( TÜRKBİRKON, BAHAR QASIMOVA)
28-02-2023, 14:33
95

HOCALI KATLİAMI HAKKINDA ( TÜRKBİRKON, BAHAR QASIMOVA)

ÖNDERTV.ORG


TÜRKBİRKON (TÜRK DÜNYASI VE ULUSLARARASI İŞ DÜNYASI KONFEDERASYONU) GENEL BAŞKANI HAKAN AKTÜRK Azərbaycan Qadınları Respublika Cəmiyyəti GENEL BAŞKANI BAHAR QASIMOVA'nın düzenlediği HOCALI KATLİAMI PROGRAMINA KATILDI.
TÜRKBİRKON GENEK BAŞKANI AKTÜRK;26 Şubat 1992'de yaşanan Hocalı Soykırımı, insanlığın gördüğü en büyük katliamlardan biri. Bir gecede 83'ü çocuk, 613 Azerbaycan Türkü katledildi. 487'si yaralandı. 1257 kişi Ermeniler tarafından esir alındı. Ve 150 kişiden bir daha haber alınamadı.
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabası unutulmayacak acılara sahne oldu. Ermenistan için önemli tepelerden birisi olan Hocalı şehrindeki insanlar, bir gecede yani 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Ermenistan güçleri tarafından Azeri sivilleri çocuk, kadın, yaşlı dinlemeden acımasızca katletti. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliamı Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu 15 Şubat 2012 tarihinde Hocalı Katliamı'nı soykırım olarak nitelendirdi. TÜRKBİRKON GENEL BAŞKANI AKTÜRK sozlerine şu ifadelerle devam etti;Hocalı Katliamı’nın Ermenilerin Azerbaycan Türklerine yönelik tarihsel kin ve nefretinin bir sonucudur., Tüm dünyanın görmezden geldiği bu  katliam üzerinden yıllar geçse gönüllerimiz de de bugün  gibi tazeliğini koruyacaktır.ERMENİ mezalimi'nin en büyük Katliamlarından olan Hocalı Katliamı aynı zamanda medeniyetten ve insan haklarından bahseden “Çağdaş Dünya Devletleri”nin de utancıdır. O gün insanlık tükenmiştir.Uluslararası hukukta ‘soykırım’ denilen Hocalı Katliamı’na tüm dünya sessiz kalmıştır.dedi.Azərbaycan Qadınları Respublika Cəmiyyəti GENEL BAŞKANI BAHAR QASIMOVA ise;Hocalı Soykırımını Unutmadık, Unutturmayacağız!
Hocalı Soykırımını Unutmadık, Unutturmayacağız sözleri ile ifadelerine başlayarak ;
Soykırım; ulusal, etnik, ırksal ve dinsel bir grubun bütününü ya da bir bölümünü yok etmek amacıyla girişilen kasti ve organize her tür eylemin adıdır.Masum insanların katledilmesine karşı dünya kahreden bir sessizliğe büründü; adeta üç maymunu oynadı. Biz ise unutmadık; aklımıza, kalbimize kazıdık, bu acıyı. Çünkü unutmak ölmektir; tekrara davetiyedir. Ne diyordu bilge kral, “Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.”Soykırıma sadece İnsan Hakları İzleme Örgütü tanıklık etmedi; gazeteciler de yaşanan dehşeti bütün açıklığıyla gördüler ve tarihe not düştüler. Onlardan biri de Ermeni gazeteci Daud Kheriyan’dır. Kheriyan, Haç’ın Hatırı İçin adlı kitabında yaşananları şöyle anlatır: “...gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup, Hocalı'nın bir kilometre batısında bir yere 2 Mart günü 100 Azerbaycanlı sivil ölüsünü getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı.” Yaşananlar, insanlığın kalbinin nasıl çölleştiğini ifşa eder niteliktedir.

Hocalı Katliamının sorumlusu olan birliklerin başındaki iki liderden biri Serj Azati Sarkisyan’dır. Sarkisyan, sonradan Ermenistan Başbakanı ve Devlet Başkanı olur. Yıllar sonra yapmış olduğu açıklama, soykırımın itirafı niteliğindedir; “Azerbaycanlılar Ermenilerin sivil halka karşı katliam yapmayacağını düşünmekteydiler. Biz bunu Azerbaycanlılara şaka yapmadığımızı göstermek amacıyla ibret olsun diye yaptık.”ifadeleri kan dondurucudur.Bu soysuz ve alçakça planlanarak yapılan soykırımın üzerinden yıllar geçse de hafizalarimizda hiçbir zaman eskimeyecektir " dedi.

ÖNDERTV.ORG

Oxşar xəbərlər